Cu sau fără videoproiector în training?

Videoproiectorul e la loc de cinste în orice organizaţie sau companie şi e şi normal să fie aşa, pentru că este un excelent suport vizual, uşor de utilizat, portabil, atrăgător.

Ce ne facem însă atunci când spunem DA unui eveniment declarat TRAINING în care se foloseşte videoproiectorul?

Personal, sunt împotriva utilizării acestui instrument în cadrul training-urilor, cu excepţia vizionării de filmuleţe sau colaje foto necesare procesului de învăţare. De ce? Pentru mine videoproiectorul este necesar doar în prezentări, în furnizarea de informaţii şi mi se pare că aduce un aer rece, o atmosferă mai rigidă. În training, unde vorbim de un proces de învăţare non-formal, videoproiectorul nu face decât să-i îndepărteze pe participanţi care automat îşi iau un pix şi o foaie şi încep să noteze fiecare cuvinţel proiectat fără să mai fie atenţi la ce se spune. Am făcut şi eu greşala asta şi sper să nu o mai fac.

Problema este că există o anumită categorie de participanţi care, dacă nu ai videoproiector, deja se uită strâmb… Pentru aceştia videoproiectorul este simbolul indubitabil al profesionalismului

Aşa să fie? Poate ar trebui să îmi pun ordine în gânduri şi să mă leg pe viaţă de un videoproiector?

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cu sau fără videoproiector în training?&8221;

 1. viorel zice:

  Sunt de acord cu tine. Sunt participanti ce se uita ciudat cand nu vad videoproiectorul in sala sau chiar de la vanzarea serviciului, persoana cu putere de decizie are mari dubii legate de profesionalismul trainerului daca i se spune ca nu v-a fi folosit videoproiectorul.
  Legat de utilizarea videoproiectorului nu sunt pentru un DA ferm, indiferent de ceea ce se livreaza, nici pentru un NU la fel de ferm. El este un dispozitiv ajutator, nicidecum obligatoriu. Daca ai nevoie de el nefiind alta solutie, sunt de acord ca trebuie folosit. De exemplu un grafic ce trebuie descoperit in etape. Sau o imagine de ansamblu cu multe componente pe care le descoperi si le prezinti etapizat si suprapuse in aceeasi imagine. In asemenea cazuri este greu sa folosesti flipchart-ul (chiar nici nu merita – ar arata groaznic sa tot desenezi peste…. sa desenezi peste …. s.a.m.d.) Se mai pot folosi coli pretiparite dar trebuie sa tot pui una peste alta, sa stai cu spatele la „public” si sa pierzi cateva secunde, cand de fapt le poti oferi o surpriza schimband / completand imaginea cu noile detalii-informatii la videoproiector. Si mai are un avantaj. Dimensiunile mari de prezentare. Vizibilitatea. Daca proiectia se face si pe o tabla pe care poti scrie cu markere nepermanente ….. deja e altceva. In felul asta poti „gadili” si „mofturile” acelor participanti carora le este indispensabila videoproiectia.

  Apreciază

 2. In opinia mea, videoproiectorul are un rol important in actul de livrare de training. Insa pina la urma este doar un instrument in sprijinul trainer-ului, la fel cum sint cunostintele, carisma, energia transmisa, experienta, etc. Din experienta mea, prefer ca sa aranjez sala de training, acolo unde pot desigur, astfel incit sa pot avea acces fizic la slide-rile afisate, adica sa le pot „atinge” si sa le energizez. E mult mai benefic pentru schimbul trainer-cursanti, decit prin utilizarea unui pointer de la distanta care „raceste” actul de training. Cu siguranta, cursantii vor nota anumite aspecte din curs, indiferent daca vrem noi sau nu, daca este videoproiector sau nu. Sint sigur ca e doar o perceptie momentana faptul ca videoproiectorul poate fi perceput ca o bariera de comunicare intre trainer si cursanti.
  Multumesc ptr acceptul comment-ului si iti doresc succes in activitatea ta.
  Florin

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s