Good Trainer, Bad Trainer

De vreo 8 ani de cand fac training am intalnit pe la ToT-uri, training-uri la care am participat, evenimente, tot felul de traineri si, hai sa fiu rea, de pretinsi traineri.

Sunt traineri care livreaza training pe o varietate larga de teme, de la comunicare si identitate organizationala la dezvoltarea afacerii si vanzari. Mai exista si varianta light de traineri care se concentreaza pe una pana la 4 tematici interconectate si le aprofundeaza.

Am auzit de la unii participanti la training-urile mele ca nu prea sunt de acord cu prima categorie, adica trainerii care „le stiu pe toate”. E ca in filosofie – le stii pe toate si nimic. Pe de alta parte, un trainer bun, poate sa livreze orice. Daca are metodele si tehnicile, dar si creativitatea foarte bine puse la punct, ar trebui sa fie in stare sa livreze inclusiv pe montarea unei chiuvete.

Trainerii din a doua categorie sunt mai apreciati, fiind considerati specialisti in domeniu. Pe de alta parte, nu putem confunda acesti traineri cu niste „profesori”? Pana la urma si la urma, daca am nevoie de informatii atat de aprofundate citesc o carte. In training, pe langa cunostinte, trebuie sa imi dezvolt si abilitati si atitudini.

Sunt pareri pro si contra culese de pe la colegi. Ma intereseaza sa „aprofundez” subiectul si sa vad care este parerea publicului referitor la aceste doua categorii de traineri. Voi ce ziceti? Ce categorie de traineri apreciati mai mult si de ce?

6 gânduri despre &8222;Good Trainer, Bad Trainer&8221;

  1. Eu as pune problema si altfel. Ce ne facem cu trainerii care au metode, au creativitate, citesc o carte buna si din pamant din iarba verde concep un program de training…de succes. Intrebarea mea umila este, cum poti fi trainer pe un subiect pe care nu l-ai experimentat in practica, tu pe pielea ta, munca zi de zi in acel domeniu? Or fi din seria consultantilor, proaspat (2, 3 ani) absolventi de studii superioare.
    Si uite ca, in timp ce scriu aici cred ca m-am si luminat. Da, se poate, sunt trainerii care „livreaza” cunostinte, la ce ne mai trebuie si abilitati si atitudini? Dumnezeu cu mila! Si ca sa inchei apoteotic, eu am o vorba Crina: un trainer bun este un trainer care crede cu adevarat in ceea ce livreaza 🙂

    Apreciază

  2. T&T zice:

    Asa cum ai subliniat si tu sunt traineri si specialisti. Si vad ca tii motis sa amesteci borcanele.Dar sunt subiecte pe care nu le vei putea atinge. Simpla montarea a unei chiuvete poate fi un subiect care sa dea multe batai de cap unuia care nu este de specialitate. Dar un simplu instalator ar putea sa te lamureasca. Sau un domeniu tehnic, de inginerie, oricare ar fi el….poti sa studiezi carti, poti sa livrezi punctual o tema, un subiect, dar la intrebari si feed-back nu vei face fata! Chiar si intr-o problema care poate parea banala: saparea unui sant, exista o intreaga teorie. Se poate transforma intr-un dezastru daca nu este pe deplin cunoscuta cel putin de cel care supravegheaza lucrarea. Personal pot sa vorbesc juma’ de zi despre acest subiect (santuri), dar daca vei incerca sa-mi livrezi asa ceva sa fii convinsa ca am sa te fac praf ! Don’t try ! 😉 . Delimitarea intre traineri si specialisti/tehnicieni din punctul meu de vedere este o chestie de bun simt. Asta nu scade cu nimic din meritele/aptitudinile, calitatile unui trainer. Fiecare sa-si faca treaba la care se pricepe cel mai bine. Exista loc pentru fiecare. E parerea mea, in conditiile in care cred ca am inteles ce te doare.

    Apreciază

  3. Lupu Cristian zice:

    La ce raportati voi un trainer daca este bun sau nu ? La voi ? La clienti ? La cunostinte ? La diplome ? …???
    Tinand cont de finalitatea activitatii de trainer as putea spune ca: Un trainer bun e ala care are pe cine sa pregateasca !!!
    Tot timpul este cineva care poate sa invete de la altcineva…oricare ar fi nivelul la care se pune aceasta problema. (Chioru` in tara orbilor e imparat.) Oamenii au motivatii foarte diferite pentru care participa la traininguri si am constatat ca aproape pentru orice tampenie exista clienti pe lumea asta.
    Eu am vazut traineri slabi (din punctul meu de vedere) care traiesc foarte bine din meseria lor si am vazut traineri buni care traiesc de pe o zi pe alta din meseria asta. Am vazut traineri foarte buni livrand informatii de 2 lei si traineri foarte slabi livrand informatii deosebit de valoroase…
    Totul e relativ ! Totusi cea mai buna evaluare e dupa finalitate (zic eu).
    Pomul se cunoaste dupa roade, omul dupa fapte si activitatea dupa rezultate !

    Apreciază

  4. Din pacate ai mare dreptate Cristi. Si sunt de acord cu tine. Nu e de ajuns a faci frumos in fata unor oameni daca nu ai finalitate, rezultate aplicate in practica, in viata de zi cu zi. Iar in ce priveste partea financiara, mai avem un pic de crescut in domeniul asta mai este loc de dezvoltat in Romania.

    Apreciază

  5. T&T zice:

    @Krina: Pentru vanzari e clar ca e nevoie de trainer. Doar la domeniile tehnice m-am referit ca au nevoie de specialisti. Si asta pentru ca ai pomenit de chiuvete, ca altfel nu ma bagam in vorba 😀 !
    Subscriu la ideea lui Cristi : exista traineri slabi si cu afaceri prospere.
    Despre mine ? am o varsta respectabila si nu stiu sa merg pe bicicleta. Si totusi pe Jr l-am invatat in 10 minute !!! Ei ?
    P.S. N-am nicio certificare de training :)))

    Apreciază

Lasă un comentariu